Vyjádření k přesunu do „neklasifikované kategorie“ po dokončení North Cape - Tarifa

Vyjádření k přesunu do „neklasifikované kategorie“ po dokončení North Cape - Tarifa

Tři dny po mém dojezdu do cíle závodu North Cape – Tarifa, kdy druhý v pořadí se teprve blížil do cíle, se rozhodl organizátor závodu Andy Buchs vypsat novou kategorii „neklasifikovaná“, v níž jezdcům zůstane jejich čas a kompletní záznam trasy, ale nebudou zařazeni do celkového pořadí v závodě. Do této kategorie mě následně zařadil. V cíli mě uvítal jako nejrychlejšího, pogratuloval mi ke skvělému výkonu a předal mi finisherské triko. Dnes už chápu, proč jeho skoro jediná otázka na mě byla, kdy odlétám domů. Nespravedlivý zásah do výsledků chtěl udělat v době, kdy už budu zpět v České republice mimo jeho dosah.

Ještě před odletem na sever mi nabídl kamarád a člen našeho týmu Tadeáš Kopča, že by s rodinou vyrazili s obytnou dodávkou na cestu po Evropě a na několika místech by mě vyfotili. Koukli jsme samozřejmě do pravidel závodu, abychom nic neporušili. Odstavec pravidel řešící pomoc na trase viz příloha „PRAVIDLA“ (originál v AJ). O fotografie Tády, který zaznamenává mé závody v posledních letech, jsem s ohledem na plánovanou knihu a přednášky měl zájem. 

Co mě velmi překvapilo, že den před startem nedorazil organizátor na oficiální setkání s jezdci tzv. "riders meeting". Chtěl jsem s ním možnost fotografování probrat tam. Ale nepřišel! Poslal jen svoji zástupkyni, která donesla trackery a nějaké papíry k podpisu. S Andym jsme se tedy poprvé viděli až před startem NCT. Sešli jsme se s ním i Tadeášem a domluvili se na podmínkách. Samozřejmě že jsme mu zdůraznili, že známe pravidla a budeme je ctít jako při všech jiných závodech. Dokonce nám řekl, že nemá problém s tím, když pojedou chvíli vedle mě, aby udělali interview za jízdy. Toho jsme se však sami hned zřekli, protože jízda vedle sebe by v ostatních jezdcích mohla vzbudit podezření na podporu jezdce. Andy se s Tadeášem domluvil, že bude fotit i jiné účastníky závodu a také že mu asi dá tracker, aby všichni mohli vidět, že se nemotá poblíž mě jako doprovodné auto. O tracker jsme měli velký zájem, protože by to určitě uklidnilo případné pochybovače. Tracker však nikdy nebyl dodán.

Ještě před startem jsem si ze strany závodníků vyslechl nějaké poznámky na Tádovu dodávku. Nestartovalo se mi díky tomu vůbec dobře. Řekli jsme si s Tádou, že bude vždycky stát spíše dál od trati a fotit z dálky. Po startu Tadeáš fotil i další účastníky. Postupně se ale startovní pole natahovalo na desítky a stovky kilometrů. Pro rodinu se dvěma dětmi (2 a 4 roky) samozřejmě nebylo možné si cestu nějak prodlužovat kvůli jezdcům na zadních pozicích. Tlak ze strany jezdců, kteří nebyli schopní akceptovat moje rychlé tempo, sílil. Nejvíce situaci vyhrotil německý závodník Paul Bernd, který se mě snažil v závodě držet, seč mu síly stačily. Když zjistil, že mu ujíždím, začal všude možně po internetu psát, že spím v dodávce a že mi vezou moje věci. Sám si během jízdy nesmyslně vypínal tracker. Vše vyústilo v jeho diskvalifikaci. Andi mu oponoval, že já na rozdíl od něj jedu dle pravidel – viz příloha „KOMUNIKACE ANDIHO S BERNDEM“.

Když jsme byli ve Švýcarsku, Andy podlehl tlaku závodníků a zakázal Tadeášovi dál focení. Poslal mail i na mě. Tadeášovi také dost tvrdě vyčetl, že nefotí další závodníky (tou dobou už stovky kilometrů za mnou) a nedodržel jeho podmínku. Musel ale dobře vědět, že se dvěma malými dětmi nemohou fungovat jako fotoreportéři v celé šíři startovního pole. Tou dobou jsme já i Tadeáš byli mimo data. Sám Andy je doporučoval vypnout, protože jsou ve Švýcarsku extrémně drahá. Mail jsme tudíž nečetli. Potom Tadeáše uviděl u trasy. Já o něm ani nevěděl. Fotil mě při průjezdu přes most tak, abych si jich nevšiml. Problém byl, že ač jsme po Andym chtěli jeho telefonní číslo, nechtěl nám ho dát. Prý komunikace se bude řešit se všemi závodníky jen po mailu. (Velmi špatný přístup k tak zásadní věci, jako je komunikace.) Andy napsal další mail s tím, že jsme ho neuposlechli a že jsem diskvalifikovaný. Tadeášovi řekl o mé diskvalifikaci na místě. On mu jen dal důkaz, že jsem projel, aniž bych o nich vůbec věděl a že o jeho zákazu focení neví, protože nebyl na datech. Andyho diskvalifikační mail naštěstí doma přečetla moje manželka Šárka a hned mu odpověděla – viz příloha „MAILOVÁ KOMUNIKACE S MANŽELKOU“. Andy jí odpověděl, že tedy mohu v závodě pokračovat a finální rozhodnutí přijde v cíli. Následně mě potkal na trati a nic mi neřekl. Ověřoval si, zda opravdu o ničem nevím a zda jsem off-line. Popřál mi fajn jízdu ve švýcarských horských sedlech. O to víc v šoku jsem byl, když jsem zrušil režim „letadlo“ a dozvěděl se od manželky, co mi napsal do mailu. Tadeáš samozřejmě přestal fotit a na trasu už nikdy nepřijel. Mně se pak jelo velmi špatně. Jako by mi někdo uřízl nohy. Vědomí, že musím překonat tisíce kilometrů s tím, že nevím, na čem jsem, mě dostávalo pod těžký psychický tlak. Ostatně to Andy asi chtěl. Od té doby si se mnou pohrával jako s figurkou na šachovnici. K tomu všemu jen dodám, že Andi měl telefonický kontakt na mě i na Tadeáše. Nikdy ho nevyužil.

Když jsme se ale potkali znovu, řekl jsem mu, že mi je líto, k čemu došlo, ale nemohli jsme jednat dle jeho instrukcí v mailu, když jsme byli off-line. Ujistil jsem ho, že Tadeáš už na trase fotit nikde nebude. To samé mu napsal i on. Mimochodem neustále Andymu během závodu posílal konkrétní pozici, kde je, a suploval tak roli nedodaného trackeru. Andy mi s úsměvem na tváři řekl, ať pokračuju v závodě a na celou epizodu zapomenu a užívám si trasy. Bral jsem to jako vyřešenou a vysvětlenou věc.

Andy dobře věděl, že jedu bez podpory, že Tadeáš se pouze párkrát přiblížil, aby udělal fotky – většinou z dálky. Velmi často totiž stál někde zaparkovaný a tajně mě pozoroval. Nebylo sledovanějšího jezdce, než jsem byl já. 1300 km před cílem jsem měl velký pád. Potrhal jsem si dlaň a bok a musel jsem na ošetření do nemocnice. Bojoval jsem tou dobou i s oteklými nohami v tretrách. Byl to kritický moment závodu, kdy jsem zpomalil a byl vůbec rád, že můžu pokračovat. Praskl mi také konec řídítek. S tím jsem si ale poradil. Posunul jsem brzdovou páku na řídítku a ulomený kus odstranil. Vše fungovalo, jak mělo, dokonce s rozbitou rukou se mi řídítko po úpravě drželo lépe, než kdyby bylo v původní poloze. Andy si úpravy všiml po dvou dnech jízdy na sociálních sítích a napsal mi v půl jedné ráno mail, že nesmím pokračovat dál. Že mám nezpůsobilé kolo a musím vyhledat odborný servis a řídítka celá vyměnit. Poslechl jsem ho a strávil tak několik hodin zbytečnou výměnou, která mě kromě času stála i nemálo peněz. Přitom na začátku závodu jsme mu podepsali papír, že veškerá rozhodnutí a konání během závodu jsou na naší odpovědnosti. Do opravy mého kola tak vůbec zasahovat nemusel. Bylo jasné, že využije každé příležitosti si se mnou trochu „pohrát“.

Vše jsem ale respektoval a činil dle jeho příkazů v mailu. V cíli mě pak přivítal se slovy, že gratuluje ke skvělému výkonu a předal mi finisherské triko. Počkal, až přiletím domů, aby mě mohl umístit do speciální kategorie „mimo pořadí“. Jako odůvodnění se vrátil k incidentu z 1. 7., který vznikl na základě nemožnosti přečíst si jeho mail. Dále pak uvádí zcela nesmyslně úseky, na kterých jsem zpomalil z důvodu, že kolem trasy už nebyl Tadeáš. Vybral ty, kdy jsem řešil vážné zdravotní i technické problémy. Naopak v posledním úseku závodu jsem například byl o 15 hodin rychlejší než druhý v pořadí. Svůj náskok jsem zvyšoval konstantně po celou dobu závodu (bez ohledu na to, zda Tadeáš fotil, či nikoliv.) Navíc veškeré bivaky i přespání mám zaznamenané (dokonce i na instagramu) a mohu zcela jasně prokázat, že jsem ubytování vždy řešil sám a nevyužíval nějaké pomoci. K Andymu rozhodnutí postavit mě mimo pořadí přispěli určitě i příspěvky lidí na sociálních sítích, kteří mu vyčítali, že vítěze závodu nepřivítal dost důstojně. (Můj názor to nebyl – já bral průjezd cílem jako mimořádný okamžik a nepotřeboval jsem žádné fanfáry.) Ve zprávě i v mailu viz příloha „POSLEDNÍ MAILOVÁ KOMUNIKACE S ANDYM“ neustále zmiňoval mé fanoušky, že vnáší do závodu negativní atmosféru. Nakonec to však byl především on, kdo ovlivnil závod naprosto šokujícím a negativním rozhodnutím. V jeho posledním mailu je jasně cítit totální zaujatost a vyplývá z něj, že závod byl spíš konkurz na kamarády než férové měření sil.

Čelím naprosto nepochopitelné a bezpáteřní nespravedlnosti. Pořadatel vzal závod do svých rukou a natvrdo určil pořadí v závodě. Je to smutné. Já s tím nic nenadělám. Vím, co jsem pro závod obětoval, vím, co vše jsem musel během něj překonat, vím, že jsem jel od prvního až po poslední metr fér dle pravidel. Takže vím, kdo je vítěz, a vědomí, že to vědí i moji fanoušci, mi tuhle šílenost pomáhá strávit.

-------------------------------------------------- přílohy --------------------------------------------------------------------

PRAVIDLA (AJ originální verze)

Self-Reliance and NCT to Participant Contact

19) ‘Self-supported’. The NCT is a self-supported event. Self-supported must be accepted and understood by Participants as a term commonly used in relation to some other past events and having the following definition: "A commonly recognised term among long-distance racing, Audax and Randonneur cycling communities, self-supported simply means 'do it all yourself' and is similar in ethos to a ‘reliability trial’ event. Self-supported event participants accept that no support or assistance is offered or implied by any organisers during the ride unless notified clearly in advance, and that all decisions for welfare are the participant’s own and are made individually and voluntarily." No other clauses of this contract related to Liability or limitations of Liability are to be made invalid by any interpretation of this meaning.

20) Advice. Information or advice may be offered by the NCT to Participants for transport, food, shelter or similar logistical considerations relating to NCT Participation and any advice is offered and taken in the spirit of friendly guidance and cannot offer certainty to be relied upon or any guarantee of service quality or safety.

21) Offers during the NCT. Any offers of support to Participants from the NCT while on the Route are accepted by Participants to be made in the spirit of goodwill and wholly within the terms of this contract and no clauses in this contract are voided by any offers made by the NCT and accepted by Participants. Offers made or services provided by other businesses during Participation are outside of the scope and validity of this contract and the NCT accepts no responsibility for any losses or damages related to those offers made or services provided by other businesses.

 

KOMUNIKACE ANDIHO S BERNDEM

 

 

MAILOVÁ KOMUNIKACE S MANŽELKOU + se mnou…

POSLEDNÍ MAILOVÁ KOMUNIKACE S ANDYM

 

PŘEKLAD ANDYHO REAKCE z 18. 7. 2022:

Ahoj Danieli,

Vrátil jsem se z příjemného odpoledne a večera s Mattim a Irenou. Dobře jsme si popovídali a povečeřeli. Sdílení příběhů.

Pak jsme přivítali Tonyho a dali si s ním pivo. Jak to tady v Tarifě vždycky bylo.

Strávil jsem teď zase hodinu s tvými fanoušky, kteří plní schránku a komentují od té doby, co jsi dopsal příspěvky.

Vůbec to není sportovní. Něco takového jsem ještě nezažil. Několik jsem ti jich přeposlal.

Některé z nich jsou stále vidět na Facebooku.

Věděl jsi, že oficiálně už v závodě nejsi a konečné rozhodnutí padne až na konci akce.

Nemohl jsi se dočkat, až se prohlásíš za vítěze. Jasně jsem sdělil, že všechny časy a výsledky jsou neoficiální.

Myslím, že teď po tom všem, co se děje, bylo chybou nechat tě ve Švýcarsku pokračovat.

Ty, tvůj tým a fanoušci vnášíte do soutěže špatného ducha.

Omlouvám se, v tuto chvíli na tebe nemám více času. Další finišer dorazí brzy.

Nejsi jediným člověkem v této soutěži a na této planetě.

Možná vám za dva týdny pošlu seznam dalších argumentů. Zabere to hodně času. Platíš za to?

Jak jsem řekl, vážím si tvého výkonu i tebe osobně. Ale může se změnit, že tento respekt ztratím.

S pozdravy,

Andy