Sezóna 2023 – divoká jízda s dobrým koncem

Sezóna 2023 – divoká jízda s dobrým koncem

Už přes 20 let závodění přineslo do mého sportovního života spoustu různých sezón. Některé více, jiné méně úspěšné. Pokud bych měl charakterizovat tu zatím poslední, pak bych použil slovník specialistů na vaření či výživu: pestrá a hodně výživná. Měla všechno, pády, vítězství, krize, okamžiky štěstí, jezdil jsem dlouhé i krátké závody, na silničce, na horském kole, v kopcích i po rovinách… Celkem se jednalo o 34 závodů, ale jelikož mezi nimi byl i jeden etapák, závodních dnů bylo dohromady 39, což je patrně mé dosavadní maximum. Také v jednom parametru se dá označit sezóna 2023 za rekordní – celkem 12x jsem stál na startu závodu, který jsem do té doby neokusil.

Nejdelším závodem na silničním kole byl Race Across the Alps 525 km, v terénu to pak bylo 431 km na Sokolovské MTB 24 hodinovce. Třetím ultramaratonem byl 400 Ultra, který se mi podařilo po třetí v řadě vyhrát celkově, což je s titulem mistra ČR na 24hodinovce největší „zářez“ na dlouhých tratích v terénu. Na těch kratších lze jmenovat například celkové vítězství na 50 km Prima Cup Hradec Králové či první místo v kategorii v Rakousku na Salzkammergut Trophy (80 km). Na silnici si nejvíce cením 3. místa v kategorii na týdenním etapáku Tour de Kärnten a 3. místa celkově na Kolem Posázaví (Extraliga Masters).  Na bednu to (celkově či ve věkové kategorii) dalo celkem 23x. Jeden závod jsem nedojel, když jsem byl asi po 200 metrech sražen a skončil v Liberecké nemocnici. Ale i to k závodění patří.

Prostoru na zlepšení v mém věku a s mým přístupem k tréninku asi příliš není. Určitě by to mohlo lítat ještě trochu rychleji, ale to už bych musel cyklistice obětovat víc, než bych chtěl. Žijeme jen jednou a můj svět se rozhodně netočí jen kolem kola. Nejvíc cenné pro mě jsou zážitky ze závodů s fajn lidmi okolo. Závody toto očekávání opět naplnily vrchovatě a k tomu se nejednou podařil i solidní výsledek. Za sezónu 2023 jsem proto obrovsky vděčný a děkuju všem mým podporovatelům – rodině, fanouškům, sponzorům a dalším, kteří jsou mým větrem v zádech na cestě za sportovními cíli.