Holka statečná – Blanka Čílová

Holka statečná – Blanka Čílová


Vidět dámu, které chybí pár let do stovky, jak vyběhne schody, je zážitek. Mluvit s ní, je obohacující zkušenost. Být svědkem okamžiku, kdy jí tleská plný Hotel Centrál, patří k nejsilnějším momentům mého života. Kdo se křtu zúčastnil, odešel povzbuzen Blančinými slovy a vzácným elánem, který kolem sebe rozdává plnými doušky po celý svůj dlouhý život. Ten podvečer znamenal mnohem více než křest knihy Holka statečná a oslavu Blančiných 95. narozenin. Oslavovala se svoboda, poctivost, slušnost a radost ze života. Jsem vděčný za to, že jsem mohl být u toho a že mi osud tak mimořádnou osobnost do života přihrál.


Na knize jsme s Blankou Čílovou pracovali tři roky. Snažili jsme se o co největší faktickou přesnost, s čímž nám pomáhal i novopacký pamětník na slovo vzatý – Tomáš Roučka. Příběh jsem sepsal jako román s mnoha dialogy, aby měl děj spád a byl akční. Vcítění do jednotlivých postav během tvorby ve mně vzbuzovalo velmi silné emoce, mnohdy jsem to skutečně rozdýchával. Jsem zvědav na ohlasy čtenářů, kteří posoudí, jak se celý ten mnohdy až neuvěřitelný příběh podařilo přenést na papír. Jedno vím už teď. Kniha Holka statečná pro mě osobně znamená nejzásadnější věc, jakou jsem kdy vytvořil. A velmi pochybuji, že ji někdy jiné moje „dílo“ překoná. Křest v Hotelu Centrál mi na tyto domněnky dal pomyslný štempl.


Rád bych poděkoval rodině Čančíkových za poskytnutí krásných prostor Hotelu Centrál, bývalému senátorovi a dnes členu rady ÚSTR Jiřímu Liškovi za skvělý proslov, triu ve složení E. Kotásková, P. Šimková, J. Šaroun za povedené hudební zpestření podvečera, Martinu Vaškovi za ozvučení, manželům Roušalovým za pomoc s prodejem knih, Šárce Haklové za pomoc s propagací akce, dále Blance Vaškové, mé rodině a dalším, kteří přispěli svým kulinářským umem k bohatému občerstvení a v neposlední řadě každému, kdo svojí návštěvou přispěl k úžasné atmosféře. Díky!

Danda


PS: A speciální díky všem přispěvatelům na dobročinnou sbírku. Celková částka dosáhla 7210 Kč.