Turné pěti hospod 2023

Turné pěti hospod 2023

Už devatenáctým rokem patří závěr cyklistické sezóny společensko-sportovní akci Turné pěti hospod (dále TPH). Jak název akce napovídá, vede přes pětici vybraných hospod na Novopacku a jeho okolí. Každým rokem je v itineráři zařazená i nová hospoda či restaurace, kterou jsme ještě nenavštívili. Letos to byly dokonce dvě. TPH je v posledních deseti letech úzce spjato se spolkem Domeček plný koleček, který pro nás ve své chráněné dílně vyrábí účastnické placky a medaile. Výtěžek z jejich prodeje putuje právě na konto této organizace, která mimo jiné v našem regionu poskytuje nepřetržitou terénní péči o staré, nemocné či hendikepované.

 

Nízké říjnové slunce se prodíralo stromy u Ježkova statku a promítalo stíny na rozesmáté tváře účastníků. Dobré počasí je vždycky skvělou ingrediencí do atmosféry celé akce. Těmi dalšími neméně důležitými jsou kvalitní pivo a jídlo. Obojí se sešlo hned na startu v „Ježkáči“, kde nám před startem naservírovali snídani za dobrovolný příspěvek do kasičky. Její obsah nám nakonec šéf restaurace Jarda přisypal k tržbě za medaile a placky, čímž výrazně posílil konto sbírky.

 

Po modré turistické značce jsme se lesem promotali až do Hřídelce, kde jsme u hasičské nádrže nechtěně vyrušili pár užívající si koupel ve studené vodě tak, jak je pánbůh stvořil. Úsměv jim ještě více zamrznul. Peloton pokračoval přes Svatojanský Újezd do Šárovcovy Lhoty. Zde jsme spočinuli v místní vždy velmi pohostinné a útulné Obecní hospodě. Doplnění potřebných iontů a utužení dobré nálady nemělo chybu. Umocnili ji i další účastníci, kteří nestihli „grand départ“ na Ježkově statku a přidali se až tady.  

 

Další etapa představovala časovku po mírně stoupající lesní dálnici do Lukavce, kde jsme se napojili na legendární okruh motocyklového závodu 300 zatáček Gustava Havla. Za obávaným dachovským esíčkem jsme odbočili doleva ke Staročeské restauraci. Tato v pořadí třetí zastávka se objevila v itineráři TPH poprvé. Škoda jen, že tekuté zlato, které pod značkou 300 Kurven do světa vypouští místní hořický pivovar Jungberg, došlo dřív než brzy. Na vině byly malé zásoby právě na straně dodavatele, který se mezi milovníky piva očividně těší velkému zájmu. Vše napravila místní skvělá kuchyně odpovídající názvu restaurace. Určitě to nebylo naposledy, co tudy TPH vedlo. Příště, doufejme, bude o soudek 300 Kurven víc. 

 

Následující etapa slibovala technický přejezd z Červené Třemešné přes Byšičky a skrze Bažantnici do Lázní Bělohrad. Mičuda – tak se jmenovala druhá novinka v itineráři TPH. Jak název hospody napovídá, je těsně spjatá s místním fotbalovým hřištěm. Na něm se po našem příjezdu začalo odehrávat i fotbalové utkání místního béčka proti celku ze Skřivan. Na branky to bylo chudé – tedy až do našeho odjezdu za stavu 0:0. Po nás přišla zkáza v podobě prohry 0:3. Volba Kopačky ale byla jasná výhra. Určitě se sem někdy vrátíme a místnímu fotbalu přivezeme více štěstí!

 

Peloton TPH čekal také nekompromisní zápas – s velmi dobře čitelným soupeřem – gravitací. Jinak než do kopce už to nebylo, protože cíl celého turné se odehrál na legendárním „Col du Příba“. V Hospůdce na Přibyslavi jsme doplnili kalorie spálené ve stoupání z Bělohradu a probrali dojmy z 35 kilometrů dlouhé trasy. Cíl byl zdolán a taky splněn – zažili jsme kopec zábavy a Domečku plnému koleček přivezli rekordních 11 500 Kč.

 

Díky všem účastníkům a hostitelům,

Danda Polman, organizathörr