Oceanside, jen pár hodin před startem

Oceanside, jen pár hodin před startem

Sedíme v beach housu ve městečku Oceanside na západním pobřeží spojených států a já se po několika dnech odsouvání konečně musím zakousnout do velkého sousta, které mám před sebou. Tím velkým soustem mám na mysli psaní reportů pro Dana, šéfredaktora časopisu lidé&HORY, a psát mám o vrcholové cyklistice, které rozumím asi jako koza petrželi.

 

Když se nad tím ale pořádně zamyslím, tak sportu, kde závodník překoná na kole denně okolo 500 km, rozumí asi málokdo. O to víc u toho chci být a sledovat, co vše je schopné lidské tělo zvládnout z vlastní vůle.
 
Výkon, který král packých bláznů hodlá od úterý 11. 6. podstoupit, měří necelých 5 000 km a teoreticky ho potkají veškeré klimatické podmínky. Začíná se ve slunné Kalifornii, pokračuje se přes pouště, třítisícové hory, plantáže s častým výskytem tornád a končit se bude opět na pláži, ale tentokrát na východním pobřeží USA. To jen ve zkratce pro ty, kteří Dana dlouhodobě nesledují a netuší, „vo co“ tady jde.

Díky zkušenostem týmového náčelníka Jirky Hledíka, který RAAM sám kdysi jel, Dan věděl, kam se jet včas aklimatizovat na místní podmínky. Nezbytná aklimatizace tedy proběhla v městečku Borrego Springs, kde trénuje těsně před závodem i jeho největší hvězda Christoph Strasser z Rakouska. Tenhle „sympatickej típek“, jak by řekl Dan, nejen že bydlel hned ve vedlejším bungalovu, ale dokonce si našel i čas udělat s Danem rozhovor pro časopis lidé&HORY, předal nám i spoustu rad do začátku a ukázal tak, v jaké pohodě se zrovna nachází.

Když už jsem nakousl tohoto šampióna, neodpustím si srovnání s UPRT týmem, protože ten rozdíl je opravdu enormní. Christoph, kterému jeho tým za jízdy bere krev z ušního lalůčku, aby mu podle výsledků krevního rozboru namíchal přesně tekutou stravu, kterou potřebuje, Dan by si nejradši dal pivo. Když jsme dnes dělali přípravu věcí a Dan nám vysvětloval nezapamatovatelné množství informací k lékům a všemu okolo, uvědomil jsem si, že vlastně Dan je sám sobě doktorem. To je samozřejmě u profi týmů nepřípustné a stav závodníka průběžně sleduje doktor v týmu. Většina závodníků si taky nezlomila měsíc před odletem klíční kost.
 

Zatímco Dan s bráchou Martinem a Jardou, sportovním ředitelem týmu, dokončovali trénink v poušti, druhá polovina týmu odlétala z Čech do L.A. a pak jela půjčeným obytňákem přímo do místa startu Oceanside. Tady už se potkal celý tým a začaly přípravy na samotný start. Rozdělování věcí do aut, sestrojení všech kol a jejich poslední servis, registrace a polepování aut podle pravidel závodu.
 

Dneškem máme za sebou všechny nutné oficiality potřebné k tomu, aby se ten náš šampión postavil na start a rozjel svou dosavadní největší výzvu ve sportovní kariéře, a já mu moc přeju, aby se za pár dní na východním pobřeží jméno Polman skloňovalo ve všech pádech.
 

Zbytek fotografií naleznete ve složce Ultra projekty / RAAM:  https://danielpolman.com/ultra-projekty/raam