ULTRA 400

ULTRA 400

Sezónu 2021 jsem začal na sprinterských tratích Jičínské cykloligy, závodech trvajících do půl hodiny. Pak ale přišla změna - velká a dlouhá změna. V pátek 21. 5. si svoji premiéru odbyl závod 400 ULTRA. Start i cíl byl umístěn v Autokempu Mostek ve stejnojmenné obci nedaleko Dvora Králové. Už jen pohled na mapu závodu sliboval velké dobrodružství a kupu nezapomenutelných zážitků. Trasa se klikatí přes Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, České Švýcarsko, Labské pískovce, České středohoří, Kokořínsko, Český ráj a Podkrkonoším zpět do Mostku. Jako niť s jehlou napichuje jednu perlu za druhou. Co oblast, to klenot české krajiny a parádní cyklistický revír. Bezezbytku došlo k naplnění myšlenky organizátora závodu Jakuba Jaroše, který ještě před startem prohlásil: „Za závodem „400 ultra“ stála myšlenka uspořádat závod, který by byl na hranici ultra a bikepackinkové akce. Závod, který by opravdu nebylo jednoduché absolvovat a který by byl tak dlouhý, aby ho byl závodník schopen zajet případně na jeden zátah bez spánku. Závod 400 ultra spojuje značnou dávku kilometrů s pořádným převýšením. Bonusem celé akce je, že je trasa zvolena tak, aby bylo i přes fyzické vypětí závodníka stále na co koukat.“ Tomu se nedalo odolat - rozhodl jsem se otevřít další doposud nepoznanou komnatu - ultracyklistiku bez podpory v terénu na horském kole. 

V pátek se úderem jedenácté hodiny vydal do pohybu peloton čítající 78 cyklistů, z toho 67 na MTB, 11 na gravelech. Do cíle v limitu 61 hodin se symbolicky dostalo 61 účastníků. Se 400 kilometry a převýšením 9000 metrů v náročném a často velmi bahnitém terénenu se úspěšně popasovaly i tři ženy. Na start se postavil Milan Hanyk (Mondraker racing team) – vítěz a rekordman závodu 1000 Miles a mistr ČR v MTB 24hodinovce. S Milanem jsme jeli společně až do Hrádku nad Nisou, kde se asi na 150. kilometru oddělil kvůli nákupu. Já jsem zvolil cestu těžšího nákladu a veškeré jídlo na 400 kilometrů si vezl v brašnách, také jsem vezl o jednu lahev víc. Až na krizovou druhou půlku noci se mi jelo parádně, a tak jsem byl rychlejší, než jsme všichni předpokládali. Při průjezdu Novou Pakou okolo sedmé ranní mě prošvihla většina fanoušků. Když se probudili, byl jsem už v cíli, kde se časomíra zastavila na čase 20 hodin, 55 minut a 35 sekund. Milan Hanyk potvrdil také své kvality, když na trati strávil pouze 22 hodin, 18 minut a 45 sekund. Čas pod jeden den se podařilo stlačit i třetímu Ondrovi Hofmanovi (Prolog bike): 23 hodin, 38 minut, 20 sekund. Kategorii gravelů vyhrál celkově pátý Martin Chutný (25:49:28) a nejrychlejší ženou v cíli byla Michaela Sabovová (47:10:45).

Závod neměl chybu. Snad jen počasí, ale to je takové, jaké je, a nic se s tím udělat nedá. Bahna bylo mraky, myslím, že kolo na tom bylo v cíli hůř než já. Hektický byl start, kdy mi stávkoval tracker a já nebyl vidět na mapě. Takže jsem volal kamarádovi, ženě i organizátorovi, zkoušel ho zapína, vypínat. No, byl jsem rád, že jsem se při tom "úřadování" nerozsekal a nakonec se přístroj chytnul a fungoval. Jelo se mi dobře, ale (jak jsem čekal) nevyhnul jsem se nováčkovské dani. V polovině noci jsem vyplýtval energii ve světle a jel na režim vhodný tak možná pro čtení ve stanu. I díky tomu jsem jednou hodně zabloudil. V lese před Bezdězem jsem jel skoro pět kilometrů sice po trase, ale v protisměru. Klasika, až do místa, kde jsem zjistil, že už jsem byl. V půl třetí ráno jsem telefonem vzbudil i moji obětavou ženu, aby mi celý průšvih potvrdila pohledem na live tracking. Další drobnější navigační chyby byly způsobené především tím, že jsem neměl v GPS podrobné turistické topo, ale pouze základní. Moje příprava na závod byla dost hektická, protože den před startem jsem dával do tisku novou knihu a teprve zkoušel brašny, které mi přivezlo PPLko. Zkrátka punk. Kubovi Jarošovi děkuju za poctivou akci. Dělal ji od srdce. Velkým zážitkem byla i společná jízda s Milanem, naprosto pohodovým típkem. Měli jsme si pořád o čem povídat, a když se oddělil, samota mi úplně nevoněla. Nikdy nezapomenu na shledání s mými holkami a kamarády z našeho Ultra Paka Racing Teamu, když jsem se brzy ráno blížil k Nové Pace. Ani na těch pár fanoušků, kteří vstali v sobotu ráno brzy, a šli ven do deště. Bezpočet zážitků jsem si odnesl samozřejmě i z tratě, protože pohybovat se neustále v kulisách hor, pískovcových skal, hlubokých lesů plných zvěře, ale také projíždět kolem různých hradů a dalších památek, je zkrátka nářez. Tenhle závod nabídl opravdu hodně a jsem rád, že jsem byl jeho součástí.

Kompletní výsledky ZDE.

 

Web závodu:  www.400ultra.cz

Fotografie (archiv organizátora, Danica a Daniel Polmanovi):