Pět kol na Kozákov

Pět kol na Kozákov

S kamarádkou Lindou jsme loni zdolali Zlaťák. A očividně ji to bavilo a dodalo chuť do dalších dobrodružství na tricyklu. Také letos na mě totiž hodila prosebný pohled a zeptala se, zda bychom mohli zase spáchat nějakou společnou „pakárnu“. Já ji měl už vymyšlenou, takže mi krásně nabila na smeč. „Kozákov!“ „Byla jsi tam někdy?“ „Jo, byla, ale autem a to neplatí.“ A bylo to. Náš další cíl tedy stál 744 metrů nad mořem a něco málo přes 30 kilometrů severozápadně od Nové Paky.

Nejvyšší hora Českého ráje byla již od pravěku vyhledávaným místem pro své nerostné bohatství, které tvoří především achát, jaspis, ametyst či křišťál. Dnes je vrchol vyhledávaným místem především pro úžasné výhledy na Lužické hory, Jizerské hory, Krkonoše, Orlické hory, Český ráj a České středohoří. Při dobré viditelnosti je odtud vidět čtvrtina Čech. I proto byla u Riegrovy chaty (vystavěná v roce 1928) zbudována rozhledna (v roce 1993).

Místní podmínky jsou vyhlášené mezi paraglidisty a serpentiny vedoucí k vrcholu zase lákají cyklisty a skejťáky, kteří to tu pouštějí hroznou rychlostí dolů. Pro cestu s Lindou jsem vybral trasu vedoucí přes Starou Paku, Bělou, Semily a následně přes Klinkovice, Bačov a Komárov. V Semilech jsme udělali kratší zastávku u benzínky, abychom doplnili energii před desetikilometrovým stoupáním na vršek. Linda až sem jela skvěle, bez jakékoliv pomoci. Za kruhákem v Semilech jsme už zprovoznili tažné zařízení, které mi pomohl sestrojit taťka. Ten se stal naším velkým podporovatelem, protože nám udělal doprovod autem a na elektrokole. Když se terén trochu položil, makala Linda zase čistě za svý. Stejně tak zvládla dlouhou rovinku stoupající až k nejvyššímu bodu. Tam už to teda lámala na pokraji sil, ale vybojovala to. Medaili, kterou jsme s mojí Sárinkou vyrobili den před startem, si za svůj výkon rozhodně zasloužila!

Po kochání se výhledy jsme to pustili z kopce dolů a dojeli do Bačova, kde na nás už čekal taťka s autem. Na káru jsme dali tricykl i obě kola a zatoužili naši jízdu oslavit chlazeným zrzkem. Bohužel hospoda byla zavřená, nicméně o to větší překvapení vzniklo během cesty zpět do Nové Paky při jednom telefonátu. Na krátkou návštěvu se sladkým pohoštěním nás pozvala paní Blanka Čílová, vzácná to dáma a mimořádná osobnosti našeho města. To byla doslova zlatá tečka za naším letošním projektem.

TIP: Podívejte se na video (4 min)