Výstava 130 let cycklistiky v Nové Pace - je mi ctí být součástí

Výstava 130 let cycklistiky v Nové Pace - je mi ctí být součástí

V Suchardově domě byla v sobotu 11. září slavnostně otevřená výstava na téma „130 let cyklistiky na Novopacku“.  I když jsem její součástí pouhých 20 let, byl jsem osloven, zda bych nedodal nějaké z mých artefaktů včetně kol. Jedno z nich viselo stále u mého strejdy v garáži. Legendární silnička z let cca 1984-1986 zářící svítivými barvami, kterou se podařilo strejdovi Petrovi sehnat ze Švýcarska ještě „za komárů“, nesmělo chybět! V roce 2003 jsem si ho půjčil na novopackou čtyřiadvacetihodinovku a okusil poprvé svižnou jízdu na silničním kole. (Do té doby jsem lítal jen po lesích na MTB.) Ocelový Švýcar (tou dobou už veterán) mě nakonec dovezl k pro všechny překvapivému prvnímu místu a také prolomení hranice 700 kilometrů, která v závodě odolávala několik let.

Když jsem tohle kolo postavil vedle mého aktuálně nejnovějšího vybavení, došlo mi, jak obrovský posun v technice se za těch 18 let od novopackého závodu pod mojí zadnicí postupně udál. Díky použití karbonu se váha, aerodynamika i tuhost kol dostala doslova do jiné galaxie. Na novopacké 24hodinovce jsem řadil páčkami na rámu a vybíral si z celkem 12 převodů. Dnes řadím stiskem tlačítek, které ovládají elektronický přesmykač i přehazovačku, k dispozici mám 22 převodů, výkon mých nohou mi měří wattmetr v klice a brzdím lehkým stiskem hydraulických kotoučových brzd.

A vývoj za oněch zmiňovaných 130 let? Můžete ho zažít na vlastní kůži právě na výstavě v Suchardově domě, kde jsou vystaveny opravdu cenné historické kousky. To už není o cestování mezi různými galaxiemi, ale spíše mezi různými vesmíry. Nicméně jedno zůstalo stejné – důvod, proč kola vznikla a stále se zdokonalují. Přinášejí nám vzrušení, radost z pohybu a kultivují tělo i ducha. Navíc jsou geniálním dopravním prostředkem (dodám, že i na delší vzdálenosti). Jsem zvědav, jak budou bicykly vypadat za dalších 130 let… Proti elektrokolům v zásadě nic nemám. Naopak – celá řada lidí díky nim jezdí o mnoho let déle. Mým velkým přáním však je, aby se i v daleké budoucnosti vyráběla kola vyžadující ze sta procent lidskou sílu a tato kola byla představována dětem jako vstupenka do světa cyklistiky. Nuže uvidíme, jak přirozená a stále silnější lidská lenost zaúřaduje. Já se to už nedozvím. (Možná naštěstí…)

Výstavu můžete navštívit denně kromě pondělí v časech 9.00 - 12.00 a 12.30 - 16.00.

Stránky Muzea Nová Paka: Muzeum.cz

PS: Po vernisáži následovala spanilá jízda, které se účastnila celá řada Pačáků i přespolních na historických kolech. V pelotonu nechyběl ani Pačák Jiří Kvapil, mistr ČSSR a účastník čtyř MS v cyklokrosu, jehož závodní speciál je též vystaven.