Ve zdravém těle zdravý duch

Ve zdravém těle zdravý duch

Mám rozepsanou knihu s pracovním názvem “Non plus ultra”. Mezi ultra punkovou látkou se objevila i vážnější úvaha (psáno po  nastolení nouzového stavu v říjnu 2020):

Otevřeno můžou mít prodejny tabákových výrobků, zahradnických potřeb, servisy všeho možnýho – ale třeba takový knihovny jsou zavřený. Všechno to kolem C19 je zrcadlem naší společnosti. Člověk už inklinuje převážně k materiálním hodnotám. A zcela naivně si navíc myslí, že to tu na planetě Zemi asi bude šéfovat a že se postaví přirozeným zákonům, který nejsou vymyšlený a někde napsaný, ale jsou potvrzený prokazatelnou existencí po mnoho miliónů let. Právě to šéfování teď zkoušíme... Sám jsem zvědav, co to přinese. Nicméně mezi člověkem a přírodou je čím dál větší propast. Místo těch exponenciálních křivek narůstajícího počtu pozitivních bychom možná měli sledovat šířku tý propasti – protože to je mnohonásobně větší problém než C19. Pravidlo je jednoduchý – je potřeba aby každý začal sám u sebe a žil tak, aby byl silný. Pak má mnohem větší šanci v přírodě přežít. To je zákon a tak to bude vždycky. Bohužel doba přeje tomu, aby děti byly od rána do večera přilepený u obrazovek, žily v ústraní a mimo jakýkoliv společenský kontakt, nesportovaly, nevěděly co je jedna z určujících tváří národa – kulutra. Mám dojem, že budeme mít co dočinění s „lockdownovým syndromem“. Sice přežije mnoho „pozitivních“ lidí, které by vir semlel, ale ve společnosti budou převažovat vybledlý měkoty s nulovou kondicí a navíc vnitřně úplně vygumovaný a přes média naprogramovaný do módu a la Hamáčkovo doporučení „do práce, nakoupit, zůstat doma, do práce, nakoupit, zůstat doma, do práce…“. Ty pak když vyjdou ven bez roušky a něco chytnou, okamžitě se složej. Proč se spíš politici neoháněj příslovími jako „ve zdravém těle zdravý duch“? Příroda nám cestu, jak se popasovat se zákeřnými mikroorganismy ukazuje milióny let. Je to dobrá imunita. Tahle cesta má smysl a zaručený úspěch. Ale je tak nějak přehlížená. Škoda.

Ve finále je úplně jedno, co si myslím, ale přeju vám všem, ať jste v pohodě duševně i fyzicky. Svět je pořád krásnej. I v karanténě a zkovidovaný době. Stačí se vydat do přírody, kde na rozdíl od panický a vystresovaný civilizace vládne klídek a pohoda!