Bike fitting Retül ve Ski Bike Centru Radotín

Bike fitting Retül ve Ski Bike Centru Radotín

V případě posedu na kole se do celkového komfortu, výkonu a aerodynamiky jízdy na kole projevuje tolik proměnných, že není na škodu svěřit se odborníkovi, takzvanému fitterovi. K rozhodnutí nechat si zkontrolovat a případně seštelovat můj posed, jsem dospěl po rozhodnutí zúčastnit se nejtěžšího cyklistického závodu na světě Race Across America. Přeci jen – jakákoliv chyba v tomto ohledu by mohla vyústit ve velký problém, který nezřídka představuje i vstupenku do klubu „DNF“. Krutá realita je taková, že polovina lidí nedokončí. Většinou kvůli zdravotním komplikacím.

Na základě dobrých referencí a také faktu, že zvolené metody využívají i stáje z Pro Tour, které by nešly do ničeho polovičatého, jsem zvolil BG Fit Retül ve Ski Bike Centru Radotín. Bike Fitting tu již přes tři roky provádějí u biků, silničních kol i časovkářských speciálů. V prosinci 2018 jsem se rozhodl svěřit do šikovnosti tohoto systému a také rukou zkušeného fittera Pavla Cvacha (praxe od roku 2009).

1/ Sedlo
Přišel jsem do Ski Bike Centra Radotín a hned jsem se posadil na zadek. Kdo by si myslel, že z prodávaných parádních kousků renomovaných cyklistických a lyžařských značek, nebude daleko od pravdy. Nicméně to posazení se na speciálně upravenou podložku mělo co dočinění již s fittingem. Bylo nutné změřit vzdálenost mých sedacích kostí, aby mi Pavel mohl doporučit optimální sedlo a případně ho již namotovat na kolo před vlastním měření posedu. Nakonec se ukázalo, že mnou zvolené San Marco Mantra je správnou volbou.

2/ Vstupní rozhovor
Fittera samozřejmě zajímá, co od jízdy na kole očekáváme, zda závodíme, kolik kiláků ujedeme, co nás na kole bolí atd... Moje odpověď „Očekávám maximální komfort při několikadenní jízdě,“ Pavla trochu zaskočila, nicméně i na takového magora byl očividně připraven.

3/ Parametry těla
Mottem fittingu je, že „kolo by se mělo přizpůsobit tělu“ a nikoliv obráceně, jak tomu mnohdy je. Proto je nutné dobře poznat i cyklistovo tělo. Zkoumá se jeho držení, ohebnost, svalová rovnováha včetně vnitřního stabilizačního systému. V této fázi se také zjišťují nejrůznější dysbalance způsobené například různou délkou končetin, které se následně při při fittingu dají korigovat.

4/ Přenesení geometrie kola
Fitter následně upne kolo do trenažéru a pomocí speciální jehlice přenese hlavní body (včetně os kol, šlapacího středu, rozměrů a úhlů trubek rámu, polohy řidítek a sedla) do programu.

5/ A šlapeme...
Pak už nezbývá než nechat se oblepit speciálními diodovými čipy, sednout si na kolo upnuté v trenažéru a roztočit nohy. Čipy jsou snímané speciálním kamerovým systémem, který vyhodnocuje tolik parametrů, až se z tomu točí hlava.

6/ Úprava posedu
Z údajů fitter vyčte, kde je potřeba zasáhnout a postupně mění posed. Zda odpovídá optimálnímu stavu, ověří následné měření po této změně.

7/ Výstupní data
Každý, kdo podstoupil BG Fit Retül, dostane do mailu velmi podrobnou zprávu, kterou jistě bude moci využít i v budoucnu – například při koupi nového kola.

A jak jsem dopadl?
Na pako z Paky určitě dobře. Pavel mi řekl, že je vidět, že už nějaký ten pátek jezdím a kolo mám seštelované velmi dobře. Jenom jsme korigovali výkyv kolen speciálními klínky a stélkami Specialized BG SL +++. Pavel mi ještě nepatrně posunul kufry u treter směrem dozadu a naopak sedlo lehce dopředu. Kolo ISAAC Element určené do kopců mám nyní perfektně odladěné. Z jízdy mám skvělý pocit. Stálo to za to! Do Ski Bike Centra Radotín ještě určitě zavítám i se dvěma střelami určenými pro rovinatější terén.

Více o BG Fit Retül včetně možnosti objednání na: https://www.kola-radotin.cz/bg-fit